- Gayrimenkul Yatırım Fonları
- Tahvil Fonları
- Gayrimenkul Yatırım Fonlarının Tahvil Fonları ile Karşılaştırılması
- Gayrimenkul yatırım fonlarının avantajları ve dezavantajları
- Tahvil fonlarının avantajları ve dezavantajları
- Gayrimenkul fonlarına yatırım yapmak ne zaman en iyi seçenek olur?
- Tahvil fonlarına yatırım yapmak ne zaman en iyi seçenek olur?
Gayrimenkul Yatırım Fonları
Gayrimenkul yatırım fonları kavramı, bireylerin doğrudan gayrimenkul satın almalarına gerek kalmadan gayrimenkule yatırım yapmalarını sağlayan yatırım araçları olarak özetlenebilir. Bu fonlar, yatırım araçlarında bir dizi yatırımcıdan para toplayarak ve bu fonları mümkün olan en iyi geliri elde etmek için dikkatle incelenmiş gayrimenkul varlıklarına yatırarak çalışır.
Gayrimenkul fonları genellikle yatırımcıların bireysel yatırımlarını koruyabilmelerini sağlayan devlet kurumları tarafından denetlenmektedir. Fon, fonun çalışmalarını organize eden, stratejisini formüle eden ve yatırım varlıklarının hareketini izleyen bir ekiple birlikte deneyimli bir gayrimenkul yöneticisi tarafından yönetilmektedir.
Gayrimenkul fonları, ofisler, ticari alanlar, konutlar, oteller ve tatil köyleri gibi karlı gayrimenkul türlerine yaptıkları yatırımların çeşitliliği ile karakterize edilir ve aynı zamanda gayrimenkulün tüm aşamalarındaki hareketini de içerebilir: Fonun faaliyetleri arasında alım, satım, kiralama, kiralama ve işletme yer almaktadır.
Tahvil Fonları
Tahvil fonları, yatırımcıların parasını tek bir havuzda toplayan yatırım araçları olmaları bakımından emlak fonlarına benzer, ancak hükümetler veya şirketler tarafından ihraç edilen tahviller gibi çeşitlendirilmiş tahvillere yatırım sağlar.
Bu fonlar, satın aldıkları tahvillerden elde edilen faize dayanarak yatırımcılara periyodik faiz ödemeleri şeklinde istikrarlı bir gelir sağlarlar.
Tahvil fonları, yatırım riskini en aza indirmek ve iflas kabusundan kaçınmak için genellikle yatırımlarını çeşitli tahvillere yayar. Tahvil fonları varlıklarını kısa ve uzun vadeli tahviller, devlet tahvilleri ve devlet dışı tahviller arasında çeşitlendirmeye çalışır.
Gayrimenkul Yatırım Fonlarının Tahvil Fonları ile Karşılaştırılması
Gayrimenkul fonları ve tahvil fonları hakkında daha önce yaptığımız tanımlara dayanarak, burada her bir bölüm ve eksene genel bir bakışla aralarındaki en önemli farkları ele alıyoruz.
Getiriler ve Riskler
Gayrimenkul yatırım fonları, diğer yatırım türlerinin yanı sıra tatil köyleri, oteller, alışveriş merkezleri gibi kârlı gayrimenkul varlıklarına yaptıkları yatırımların dağılımı sayesinde istikrarlı yatırım getirileri sağlar ve gayrimenkul varlıkları büyüme eğiliminde olduğundan bu mülkler zorlu yatırım risklerine karşı bir garanti sağlar.
Benzer şekilde, tahvil fonları, satın aldıkları tahvillerden elde edilen faize dayalı olarak istikrarlı bir yatırım geliri sağlar, ancak emlak fonlarından daha düşük bir yatırım getirisi sağlar.
Risk açısından, ihraççı ve kredi notu temelinde değerlendirilirler.
Likidite ve alım satım kolaylığı
Gayrimenkul fonlarındaki alım satım süreci, gayrimenkul yatırımının doğası, yükselen gayrimenkul fiyatları ve zarar etmeden satılmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyulması nedeniyle varlıkların paraya çevrilmesinde tahvil fonlarına kıyasla daha az dinamiktir. Tahviller nispeten kolay bir şekilde başka bir yatırımcıya satılabilir.
Masraf ve ücretler
Masraf ve ücretler genellikle işlemin niteliğine bağlı olarak değişir, bu nedenle gayrimenkul fonlarına yatırım yapmak, özellikle birden fazla işlem ve prosedür varsa, tahvil fonlarına yatırım yapmaktan daha pahalı olabilir.
Çeşitlendirme ve risk yönetimi
Hem Gayrimenkul Yatırım Fonları hem de tahvil fonları, büyüme fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak ve risk faktörlerini en aza indirmek amacıyla bir dizi farklı ve iyi düşünülmüş gayrimenkul varlığı veya tahvil satın alarak varlıklarını çeşitlendirmek için alana sahip olabilir.
Yatırım Hedefleri
Gayrimenkul yatırımları için büyüme fırsatlarının genellikle varlıkların değerinin zaman içinde arttığı uzun vadede olduğu ve gayrimenkul yatırımlarının o dönemdeki piyasa hareketine bağlı olarak zaman zaman yüksek rakamlara ulaşabildiği bilinmektedir.
Öte yandan tahviller, genellikle her bir tahvilin değeri itfa edilene kadar faizden sabit bir gelir sağlar.
Gayrimenkul yatırım fonlarının avantajları ve dezavantajları
Gayrimenkul fonlarının ve bunlara yatırım yapmanın en önemli avantajları:
- Gayrimenkule doğrudan yatırıma kıyasla vergi indirimleri, örneğin Türkiye'de iki yıldan uzun süre elde tutulan gayrimenkul fonlarına yatırımdan elde edilen gelir için vergi stopaj oranı %0'dır.
- Sermayenin birtakım varlıklara ve farklı coğrafi bölgelere dağıtılması yoluyla yatırım varlıklarında çeşitlendirme.
- Gayrimenkul fonlarının, gayrimenkul piyasasının doğası ve riskleriyle başa çıkma konusunda deneyim ve bilgi sahibi kişiler tarafından uzman yönetimi.
- Yatırımcının gayrimenkul fonundaki payını paraya çevirmesi, doğrudan gayrimenkul yatırımından daha kolaydır, çünkü yatırımcı fondaki payını daha kolay satabilir.
- Gayrimenkul fonlarının getirileri, mülklerinin kiralanması ve bu mülklerin değerindeki artış yoluyla genellikle istikrarlı getiriler olarak tanımlanır.
- Gayrimenkul, ekonomik krizler sırasında değerini koruyabilen en iyi varlıklardan biri olduğundan, sermayeyi daha iyi koruyan enflasyon koruması.
Gayrimenkul fonlarının dezavantajları arasında:
- Gayrimenkul, gayrimenkul piyasasının durumu ve koşullarından etkilenen piyasa dalgalanmalarına tabidir.
- Gayrimenkul fonlarının paraya çevrilmesi diğer fon türleri kadar kolay olmayabilir.
- Yüksek maliyetli varlıklarla ilişkili oldukları için maliyetler ve giderler nispeten yüksek olabilir.
Tahvil fonlarının avantajları ve dezavantajları
Tahvil fonlarının en önemli özelliklerine gelince, bunlar ünlüdür:
- Düzenli faiz kuponları şeklindeki sabit gelirleri ile bilinirler.
- Fonların birden fazla tahvil bulundurması sayesinde yatırım portföyünü çeşitlendirme imkânı.
- İhraççının iflası durumu hariç, finansal riskleri genellikle sınırlıdır.
- Bir fonun yatırım varlıklarının paraya çevrilmesi genellikle sorunsuzdur.
- Tahvil fonlarının profesyonel ve uzman yönetimi.
En yaygın dezavantajları:
- Tahviller ülkenin faiz oranlarından etkilenir, bu nedenle faiz oranları ne kadar yüksekse tahvillerin değeri o kadar düşük olur ve bu da bu konuda uzmanlaşmış fonların performansını olumsuz etkiler.
- Tahvil ihraççısının iflası, büyük bir sermaye kaybına yol açar.
- Tahvil fonlarının karlılığı uzun vadede emlak ve hisse senedi gibi diğer fon türlerine göre daha düşüktür.
Gayrimenkul fonlarına yatırım yapmak ne zaman en iyi seçenek olur?
Gayrimenkul fonlarına yatırım yapmak, aşağıdaki gibi birçok durumda ideal bir seçenek olarak kabul edilebilir:
- Yatırımcı zaman içinde büyüyebilecek istikrarlı, düzenli bir gelir elde etmek istiyorsa.
- Riski en aza indirmek için nispeten istikrarlı yatırım varlıklarına yatırım yapmak istiyorsanız.
- Birikimleri kendi başlarına iddialı gayrimenkul yatırımları yapmak için yetersiz olan düşük sermayeli yatırımcılar için.
- Yatırımları kendi başlarına yönetmek için yeterli gayrimenkul uzmanlığına sahip olmayan birikim sahipleri ve yatırımcılar.
- Yinelenen gayrimenkul yatırımlarının hareketinde vergi indirimlerinden yararlanmak isteyen yatırımcılar için.
Tahvil fonlarına yatırım yapmak ne zaman en iyi seçenek olur?
Tahvil fonları söz konusu olduğunda, bunlara yatırım yapmak aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım durumlar için uygun olabilir:
- İstikrarlı ve düzenli bir gelir kaynağı arayan yatırımcılar.
- Sermayeyi korumak için riski en aza indirmek amacıyla nispeten istikrarlı yatırım varlık sınıflarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar.
Oragon'un uzmanları mükemmel yatırım fonunu seçmenize yardımcı olsun
Yatırım fonlarına yatırım yapma kararı, net temellere, özenli kararlara ve girişmek üzere olduğunuz yatırım alanında asgari düzeyde de olsa yeterli deneyime dayanmalıdır.
Oragon, müşterilerine bir dizi yatırım fonu sunmanın yanı sıra, Menkul Kıymetler Komisyonu ve Türkiye'deki sorumlu makamlar tarafından yeni yatırım fonlarına lisans verme yetkisine sahip şirketlerden biri olarak, yatırımcılara isteklerine ve hedeflerine hizmet eden kendi yatırım fonlarını lisanslama fırsatı vermektedir.
Müşterilerine ücretsiz danışmanlık hizmetleri de sunan Oragon, yatırım fonlarına yatırım yapmak isteyen herkesi profesyonel modelini ve bu konudaki tüm hizmetlerini tanımaya davet ediyor.