Gayrimenkul fonları ile diğer yatırım fonları arasındaki fark nedir?
Yatırım fonları genel olarak, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine ve riskleri azaltmalarına, böylece dikkatle incelenmiş yatırım planlarına göre tatmin edici karlı getiriler elde etmelerine olanak tanıyan kolektif yatırım araçları olarak nitelendirilir.
Bununla birlikte, yatırım fonu türleri birçok açıdan ve temel hususlarda birbirlerinden farklılık göstermekte olup, bu da yatırım sonuçlarının yanı sıra bunlarla ilişkili getiri ve risklere de yansımaktadır.
Aşağıda, gayrimenkul fonları ile diğer yatırım fonları (hisse senedi, emtia ve tahvil fonları gibi) arasındaki en önemli farkları belirlemeye ve beş ana temele değinerek aralarında genel bir karşılaştırma yapmaya çalışacağız:
1. Yatırım yapılan varlıkların tipi
Yani fonun sahip olduğu veya yatırım yapmak istediği varlıklar fona göre farklılık gösterir. Örneğin, gayrimenkul fonları genellikle yapılı gayrimenkullere yatırım yapar: Konut, ticari, ofis ve endüstriyel binalar gibi ya da yapılmamış, fiyatının artması beklenen arazilere sahip olmak ve daha sonra satmak gibi.
Bu, anonim şirket hisselerine yatırım yapan hisse senedi fonları, petrol, altın ve buğday gibi emtia vadeli işlemlerine yatırım yapan emtia fonları veya devlet ve şirket tahvillerine yatırım yapan tahvil fonları gibi diğer gayrimenkul dışı fon türlerinden ayırır.
2. Getiri kaynakları
Varlıkların tipine bağlı olarak, fonların finansal getirilerinin kaynakları farklılık göstermektedir. Gayrimenkul fonları getirilerini, sahip oldukları gayrimenkulleri kiralayarak veya gayrimenkullerinin değerini artırarak ve karla satarak elde etmektedir.
Hisse senedi fonları getirilerini hisse senedi fiyatlarındaki büyüme ve değer artışından, emtia fonları getirilerini yatırım yaptıkları emtia fiyatlarındaki değişimden, tahvil fonları ise getirilerini satın aldıkları tahvillere tahakkuk eden faizlerden elde etmektedir.
3. Likidite
Gayrimenkul ticaretinin, her an satılabilen hisse senetlerinde olduğu gibi diğer yatırım sektörleri kadar kolay olmadığı bilinmektedir, bu nedenle gayrimenkul fonlarında likiditenin mevcudiyeti ve sermayenin paraya çevrilmesi, işlem saatleri içinde her an satılabilen tahviller, hisse senetleri ve emtiaların aksine genellikle biraz zaman alabilir.
4. Riskler
Gayrimenkul fonları, piyasa fiyatlarındaki değişiklikler haricinde fiziksel değeri olan somut bir varlığa bağlı oldukları için en güvenli yatırımlardan biri olarak kabul edilebilir.
Hisse senedi ve emtia fonları söz konusu olduğunda, hisse senetleri ve emtialar fiyat dalgalanmalarına daha duyarlı olduğundan risk genellikle daha yüksektir.
Tahvil fonlarının kredi riski yüksektir ve bazı durumlarda tahvil satın alınan ülke veya şirketin iflas etmesi halinde tüm sermayenin kaybedilmesine neden olabilir.
5. Çeşitlendirme
Varlık çeşitlendirme imkânı ister gayrimenkul ister diğer yatırım fonları olsun, çoğunlukla tüm yatırım fonlarında mevcuttur ve tek fark bu varlıkların kalitesinde bulunabilir.
Gayrimenkul fonlarında çeşitlendirme, konut, ticari ve endüstriyel gayrimenkuller gibi farklı gayrimenkul tiplerine ve fiyat değerlerinin artması beklenen farklı konumlara yatırım yapma şeklindedir.
Hisse senedi fonlarında çeşitlendirme, birden fazla uzmanlık alanında hisse satın alarak, emtia fonlarında tek bir ürüne yatırım yapmak yerine bir dizi emtiaya yatırım yaparak ve tahvillerde sermaye farklı menşeli çeşitli tahvillere dağıtılarak sağlanır.
Oragon ile fon yatırımınızın değerini en üst düzeye çıkarın
Oragon, gayrimenkul ve girişim sermayesi fonları ile güçlü varlığı, uzmanlığı ve geçmiş performansıyla iddialı bir yatırım platformu oluşturmuştur.
Yatırım fonlarının kurulması, gayrimenkul yatırım fonlarının ve girişim sermayesi fonlarının yönetimi için akredite bir kuruluş olan Oragon, yatırımcılarının birikimlerini büyütmek, yatırım portföylerini çeşitlendirmek ve en yüksek yatırım getirilerini elde etmek için stratejik planlar geliştirerek kazançlarını artırmak ve gayrimenkul ve girişim sermayesi sektörlerindeki yatırımlarının ufkunu genişletmek için çalışırken, bu alanda Türkiye'de yenilik ve sürekli gelişim için bir örnek olmayı hedeflemektedir.